Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Συμβουλες για την φροντιδα του αλογου κατα τη διαρκεια του καλοκαιριου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι είναι συνήθως μία περίοδος κατά την οποία οι δραστηριότητές μας με το άλογο μειώνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης η εμφάνιση εντόμων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα για το άλογο, τόσο από άποψη εκνευρισμού, όσο και από άποψη μολύνσεων. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να διανύσουμε την περίοδο του καλοκαιριού όσο το δυνατόν «ανώδυνα». Μερικές από αυτές είναι να ιππεύουμε τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, να ελέγχουμε την εφίδρωση του αλόγου, παρέχοντάς του άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες, να του κάνουμε συχνά λουτρά κάθε φορά μετά την ίππευση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ελέγχουμε τα έντομα του στάβλου αλλά και πάνω στο άλογο, με ειδικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα.

Σταβλοι αλογων

Για το σταβλισμό του αλόγου μας, λίγοι είναι αυτοί που έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το άλογό μας «στην πίσω αυλή του σπιτιού μας». Η συνηθέστερη λύση, στην οποία καταφεύγουμε οι περισσότεροι είναι η ενοικίαση ενός χώρου σε κάποιο ιππικό όμιλο. Η επιλογή του χώρου «φιλοξενίας» θα πρέπει να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια, ώστε τόσο το άλογό μας όσο και εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος, η υγιεινή του χώρου, η ποιότητα περιποίησης που πιθανώς να παρέχεται στο άλογο, ο χώρος σταβλισμού (box), το ωράριο λειτουργίας του ομίλου και το μέγεθος – δυναμικότητά του.

Υγιενη αλογων

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΠΛΗΣ

Η περιποίηση (grooming) του αλόγου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του. Το λιγότερο συχνά που θα πρέπει να περιποιούμαστε το άλογό μας (βούρτσισμα, ξύσιμο, καθαρισμό οπλής) είναι πριν την ίππευσή του. Μία γρήγορη όμως περιποίηση του αλόγου σε καθημερινή βάση, είναι ένας καλός τρόπος να ελέγχουμε την κατάσταση του δέρματός του και των οπλών του και να επεμβαίνουμε άμεσα όποτε χρειαστεί.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αναπαραγωγη αλογων

Η φύση η ίδια έχει ασκήσει πάντα επίδραση και μια επιρροή να αναπαραγάγει κατά τη διάρκεια των ετών. Στις άγρια περιοχές μόνο ισχυρή επιζημένη, άλογα περιπλανήθηκε ελεύθερο και ήταν μη προστατευμέή από το άτομο. Ο επιβήτορας (αρσενικός ηγέτης) πάλεψε άλλους επιβήτορες για να προστατεύσει και να διατηρήσει το κοπάδι του. Οποιαδήποτε αδυναμία απείλησε τον ολόκληρο τρόπο ζωής του.
Σήμερα το άτομο έχει έναν κύριο ρόλο στην αναπαραγωγή, δεν είναι πλέον η ανάγκη για τη δύναμη και επιβίωση τόσο σημαντική. Μάλλον είμαστε σε θέση να κάνουμε την εκλεκτική αναπαραγωγή για τα γνωρίσματα όπως το χρώμα, η φυλή, η διαμόρφωση και η αθλητική δυνατότητα.

Όταν τα άλογα εξημερώθηκαν αρχικά είτε τα χρειαστήκαμε για τη μεταφορά είτε ως ζώα εργασίας που βοηθούν στα αγροκτήματα. Όλη η εργασία ήταν απαιτητική του αλόγου και το άτομο είδε τι χρειάστηκε από τα άλογα.

Βεβαίως κανένας thoroughbred δεν πρέπει να υπομείνει το τράβηγμα μιας δεξαμενής στο χιόνι για τις εβδομάδες στο τέλος. Ένα βαρύ καθορισμένο άλογο είναι πολύ καλύτερα ταιριαγμένο για εκείνη την εργασία. Και άρχισε έτσι τη μίξη και το ανακάτεμα των προγόνων εξ αίματος και των φυλών.

Δεδομένου ότι έχουμε προχωρήσει στη ζωή με την κατάκτηση των νέων εδαφών έτσι έχουμε πάρει το εμπιστευμένο άλογό μας εμπρός για το γύρο. Τα άλογα που ταξίδεψαν στα απόμακρα εδάφη αναπαρήχθησαν με το εγγενές άλογο εκείνου του εδάφους. Μια νέα φυλή εξελίχθηκε και άτομο που αναπαρήχθη για να καθαρίσει τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά.

Η αναπαραγωγή αλόγων είναι φυσική, αλλά δεν προορίζονται να αναπαραχθούν όλα τα άλογα. Για δύο κάνουν τρία χρειαζόμαστε έναν επιβήτορα (αρσενικό) και μια φοράδα (θηλυκό) που ζευγαρώνουν. Μια φοράδα μπορεί μόνο να αναπαραχθεί με όταν είναι στην εποχή. Εάν η κάλυψη (ζευγάρωμα) είναι επιτυχής θα γεννήσει foal (μωρό) δέκα μήνες αργότερα.

Εάν ενδιαφέρεστε για την αναπαραγωγή για ποιο πάντα προσωπικό λόγο, η καλύτερη θέση για να αρχίσει είναι με ένα υγιές, υγιές άλογο. Γενικά ο ιδιοκτήτης επιβητόρων προσφέρει τις υπηρεσίες αλόγων του κατά τη διάρκεια της εποχής αναπαραγωγής έναντι αμοιβής. Εάν θέλετε να κάνετε την αναπαραγωγή χρημάτων έπειτα πρέπει βεβαίως να είστε κύριος ενός επιβήτορα που έχει τους καλούς προγόνους εξ αίματος, την καλά διαμόρφωση και το τεμπεραμέντο.

Εκείνες οι τρεις πτυχές είναι ουσιαστικά συστατικά για την αναπαραγωγή. Μια φοράδα έχει λίγο περισσότερη ευρυχωρία στις απαιτήσεις της. Αυτό είναι μόνο επειδή πρόκειται να παραγάγει ενιαίο foal το χρόνο, ενώ ένας επιβήτορας αναπαράγεται σε περίπου 40 φοράδες ανά την εποχή με τη ζωντανή κάλυψη και πολύ περισσότερο κατά χρησιμοποίηση της τεχνητής γονιμοποίησης.

Foal κατάληξης είναι σίγουρα ένας συνδυασμός φοράδας και οι ιδιότητες επιβητόρων, ο επιβήτορας δεν έχουν περισσότερη επιρροή στη λίμνη γονιδίων. Δεν χρειάζεστε μια κορυφαία ανταγωνιστική φοράδα για αναπαράγετε για foal. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης αλόγων με μια φοράδα μπορεί να επιλέξει να αναπαραγάγει.

Με αυτόν εν λόγω δεν σημαίνω ότι οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης αλόγων πρέπει να επιλέξει να αναπαραγάγει. Εάν ενδιαφέρεστε για την αναπαραγωγή γίνετε εκπαιδευμένος στην αναπαραγωγή αλόγων πρώτα. Η συζήτηση στους ανθρώπους που έχουν αναπαραγάγει, επισκέπτεται τα αγροκτήματα στηριγμάτων και μαθαίνει για τη βιομηχανία. Η αναπαραγωγή αλόγων είναι μια συναρπαστική και θαυμάσια σταδιοδρομία. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την αμοιβή στηριγμάτων για τα κορυφαία άλογα θα μπορούσατε να ερευνήσετε την εργασία στο αγρόκτημα στηριγμάτων. Υπάρχουν διάφορα στηρίγματα που προσφέρουν τα οφέλη και τα κίνητρα στο προσωπικό που μπορεί να περιλάβει μια δωρεάν υπηρεσία σε μια φοράδα.

Εκπαιδευση αλογων 2 ο ειδικος


Εκπαιδευση αλογων


Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κανονες διατροφης

Οι κανόνες διατροφής:

  • Ταϊζετε λίγο και συχνά , όπως το απαιτεί η φύση του αλόγου, καθώς έχει μικρό στομάχι. Τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα,ποτέ 1 φορά.
  • Ταϊζετε την σωστή και ακριβή ποσότητατροφής που αναλογεί στο κάθε άλογο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο καλής ποιότητας τροφή.
  • Πάντα σωστό τύπο τροφής για το άλογο μας, για κάθε κατηγορία τροφής υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διάφορες ποιότητες.Αναζητήστε αυτή που ταιράζει στο άλογο μας σύμφωνα με τις ανάγκες του και ιδιαιτερότητες του.(Σανό ,δημητριακά,έτοιμα μείγματα ,συμπληρώματα κ.λ.π)
  • Προσέξετε τις τροφές που χρειάζονται επεξεργασία.
  • Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο καθαρό και φρέσκο νερό.

Διατροφη αλογων

Nερό και Αλάτι

Διατροφή
 
Αν τ΄άγρια άλογα μπορούν να περάσουν μέχρι και τρείς ημέρες χωρίς να πιούν νερό,αν έχουν άφθονη φρέσκια βοσκή και δε κάνει υπερβολική ζέστη,όταν ένα άλογο μένει στο στάβλο και τρέφεται μονάχα με ξηρές τροφές ,χρειάζεται να έχει στη διαθεσή του αρκετό καθαρό νερό.Γι'αυτό ,υπάρχουν αυτόματες ποτίστρες που γεμίζουν καθαρό νερό καθώς το ζώο πίνει.Όσον αφορά τώρα το αλάτι ,όταν ένα σταβλισμένο άλογο έχει έλλειψη αλατιού,μπορεί να δαγκώνει τα ξύλα ή να τρώει τα περιττώματα του.Για να αποφύγουμε αυτό,προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι στο βραδινό του γεύμα ή του δίνουμε μια ποσότητα αλατιού (υπάρχει σε πλάκα) ,για να γλείφει όποτε το θεωρεί απαραίτητο.Άν το ζώο βόσκει και τρέφεται με χόρτο δεν είναι συνήθως αναγκαίο τα συμπληρώματα αλάτων.
Μην ξεχνάτε το άλογο σας ποτέ χωρίς νερό και ιδιαίτερα το καλοκαίρι .....